Back to top

Leer leeft

Leder is een natuurproduct en dat resulteert in voor- en nadelen. Het oogt erg luxueus en zit lekker soepel maar vraagt ook het nodige onderhoud. Echter, voor leder geldt: beter te weinig dan te veel onderhoud. Op regelmatige basis reinigen en proper houden zijn een must maar met mate.

Onderhoud van lederen salon

Snel handelen is de boodschap

De basis is simpel: reserveer een stofdoek en vochtige zeemlap die je enkel voor het reinigen van je zitbank gebruikt. Tussen de rug en zitkussens kan je wel een stofzuiger gebruiken voor het makkelijk verwijderen van vuil. Het spreekt voor zich, maar wanneer je iets gemorst hebt, dep het dan meteen weer droog zodat het vocht geen kans krijgt om in het leer te dringen. Wrijf zeker en vast nooit te hard op een vlek. De poriën verstoppen dan ter plaatse en dan zit je met een glimmende plek. Toch te lang gewacht? Dan onderneem je zelfs best helemaal niets. De vlek zal na verloop van tijd in het leer wegzakken. Bovendien is leder in zekere mate vochtbestendig dankzij het extra beschermlaagje dat het voor de levering kreeg.

Beter voorkomen dan genezen

De grootste boosdoeners voor leer zijn vetten, oliën, medicatie en transpiratie. Pas daarom extra op met bodylotions of een vette hoofdhuid. Vette crèmes en reinigingsproducten voor je salon moeten met enige voorzichtigheid gelijkmatig verdeeld worden over het oppervlak, anders riskeer je vlekken of kleurverschillen.

Wist je dat je een vetvlek kan verwijderen met een zachte, witte gom? Let op! Zet niet te veel druk en check of de gom helemaal proper is, anders krijg je het omgekeerde effect!

5 gouden regels

  • Gebruik voor je wekelijks onderhoud een stofdoek en uitgewrongen zeemlap om je zitbank regelmatig stofvrij te maken. De meest optimale reiniging is met gedestilleerd water omdat kraantjeswater kalk bevat en dat kan kringen nalaten.
  • Vooraleer je met producten aan de slag gaat, test je ze best even op een kleine, minder zichtbare plek om te kijken hoe je leer hier op reageert. Zo vermijd je teleurstellende verrassingen.
  • Ook leer kan je in topconditie houden. Breng daarom 2x per jaar een aangepaste ledercrème aan, die houdt het leer lekker soepel. Beste periode om dit te doen is na de zomer en na de winter.
  • Leer houdt niet van direct zonlicht. Schadelijke UV-straling kan verkleuring veroorzaken. Zorg er daarom voor dat je lederen salon nooit in direct zonlicht staat.
  • Zet je lederen zetel nooit te dicht bij een warmtebron zoals een kachel of een radiator. De warmte kan ervoor zorgen dat je leer gaat uitdrogen en bijgevolg kan scheuren of barsten.

Heb je nog andere vragen of zit je met een specifiek probleem voor jouw lederen salon? Kom gerust eens langs, onze relaxspecialisten staan je graag te woord!

Producten voor het onderhoud van je (salon) kan je overigens bij Meubelen Gova kopen.

producten, leder, onderhoud, tips

Op de hoogte blijven van alle blogartikels?

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief en mis niets meer.

Laat je inspireren!

Laat je inspireren door onze volgende woonstijlen.